Fotograferen als Richard Avadon

Richard Avadon was al een succesvol fotograaf, bekend om zijn portretten van beroemdheden en zijn mode fotografie, voordat hij wereldberoemd zou worden met zijn serie ‘In The American West’. Het project werd gesponsord door het Amon Carter Museum en zou 6 jaar in beslag nemen.

Voor ‘In The American West’ trok hij uit zijn studio in New York en reisde af naar Texas. Op zoek naar modellen, op zoek naar de ‘average joe’ bracht het Avadon op festivals, rodeo’s, koolmijnen en zelfs in een gevangenis. Hij fotografeerde in totaal 762 verschillende mensen en gebruikte ca. 17.000 vellen 8 x 10 Kodak Tri-X Pan film.

De mensen die hij voor de camera kreeg waren gewone ‘small town people’. Mijnwerkers die net uit de mijn kwamen, huisvrouwen, zwervers, kantoormedewerkers, serveersters. Avadon verwoordde het graag zo  “I’m looking for people who are surprising–heartbreaking–or beautiful in a terrifying way. Beauty that might scare you to death until you acknowledge it as part of yourself.”

Avadon pakte het qua werkwijze anders aan dan in zijn studio. Daar waar hij voornamelijk met grijze achtergronden werkte nam hij nu een witte achtergrond die hij met zwarte tape tegen een muur vastzette (zie onderstaande foto). Hij plaatste deze geïmproviseerde opstelling in de schaduw. Hij wilde dat het licht ‘onzichtbaar’ was. Door de combinatie van egaal licht, een witte achtergrond en de keuze voor zwart-wit, kregen de foto’s een minimalistisch en rauwe kwaliteit die destijds ongezien was. Hij wilde alle belemmeringen weg te halen die de kijker en de geportretteerde zou verbinden.

camera opstelling Avadon Fotograferen als Richard Avadon
 
De portretten serie werd tentoongesteld, als levensgrootte prints, in het Amon Carter Museum in Fort Worth, Texas en leverde in eerste instantie heel wat kritiek op. Pas veel later werd het erkend als een zeer belangrijk project in de historie van de fotografie. In 1985 werden de foto’s gedocumenteerd in een boek “In The American West, Richard Avedon – Photographs 1979 – 1984”.
Het boek is nog verkrijgbaar, maar inmiddels vrij kostbaar.
 

 
female worker Fotograferen als Richard Avadon
 
worker Fotograferen als Richard Avadon
 
office clerk Fotograferen als Richard Avadon
 
miner Fotograferen als Richard Avadon