Leica M9 kopen in 2018

De Leica M9 is inmiddels 9 jaar oud en misschien niet een camera die je op je verlanglijstje zult hebben. Mede door het stevige prijskaartje, ze zijn te koop voor ca. € 2750,-. Budget is altijd zeer persoonlijk en wil je graag een digitale Leica M dan is de M9 zeker een overweging waard. Het grote pluspunt van de M9 is zijn beeldkwaliteit. Als ik anno 2018 kijk naar de files die ik bewaard hebt van de M9 dan krijg ik enige weemoed naar de camera die ik ooit had. De files zijn  superscherp dankzij de 18 Mp CCD sensor in combinatie met een Summicron 35 mm. De scherpte en de rendering geven mij nu nog veel meer  voldoening dan de files die ik bijvoorbeeld van mijn Nikon D800 heb bewaard. Ben nooit een fan geweest van Nikon lenzen, enige uitzonderingen daar gelaten.

 

Wil je een lange relatie aangaan met de Leica M9 dan zul je wel moeten wennen aan de negatieve eigenschappen van deze camera. De M9 is vrij zwaar, niet te vergelijken bijvoorbeeld met de lichte fuji’s (X-T1, X-T2), heeft een klein schermpje en een merkwaardig sluiter geluid. Daarnaast is de sensor geen ISO lichtmonster, dus fotograferen in slechte licht omstandigheden geeft snel ruis. Deze ruis is echter weer zeer aangenaam en lijkt met enige fantasie op de korrel van een filmrolletje. Al met al is de Leica M9 niet voor iedereen een goede keuze. Heb je echter al Leica lenzen in huis  dan zou je toch zeker een keer met een M9 aan de slag moeten gaan. De files blijven geweldig!
 

centraal station Rotterdam
 
mercedes ponton

2 gedachten over “Leica M9 kopen in 2018”

  1. Ik heb zo’n 2 jaar gefotografeerd met de Canon 5D mII in combinatie met L lensen en Zeiss lenzen; vervolgens anderhalf jaar met Fuji X-Pro 2 met Zeis en Fujinon. Altijd opzoek geweest zijnde naar de kleur en en contrast verloop die voor mij het meest natuurlijk overkomen. Canon was te ‘digitaal’. Fujifilm was te ‘kwasterig’.
    Nu gebruik ik al 2 jaar de Leica M9 met één lens, een 35mm summicron. Ik wil niks ander meer. Het is gigantisch frustrerend dat Leica geen Kodak CCD sensor meer toepast. Ik heb geprobeerd files van de Leica M10 natuurlijker te krijgen, maar die zijn te smeuig. Onbegrijpelijk. Ik overweeg zelfs nog een M9 aan te schaffen als backup puur om de ervaring die een M9 foto geeft niet te gaan missen. Als mijn M9 het begeeft en er geen andere in mijn budget liggen, dan terug naar analoog. Natuurlijk zijn er lichtsituaties waarbij een M10 gelijke kleuren kan geven (na bewerking), maar juist bijzondere lichtsituaties zoals in een namiddag of vroege ochtend, schaduwen etc… missen karakter. De M10 mag dan technisch gezien superieur zijn, de output is saaier.

Geef een reactie