Nobuyoshi Araki – De lust en de dood.


Nobuyoshi Araki (荒木 経惟 Araki Nobuyoshi, Tokyo, 25 Mei 1940) is een japanse fotograaf en een hedendaags artiest. Araki is vooral bekend en verketterd voor zijn controversiële fotografie van erotische en bondage foto’s. De japanese naam voor deze bondage stijl is Kinbaku (緊縛) of Shibari (縛り). Letterlijk vertaald betekent Shibari (縛り) ‘decoratief touw/koord’. De fotografie van Araki wordt door sommige, en zeker in de tijdsgeest van het ontstaan van deze foto’s, beschouwd als pornografie. Sexualiteit en de dood zijn terugkerende onderwerpen in zijn fotografie en kunstenaarschap. Een belangrijke serie is de fotoserie over het ziektebed en de dood van zijn vrouw Yoko. Hij documenteerde met zijn foto’s ook de achteruitgang en dood van zijn geliefde kat Chiro.


 


 
Zelf beschrijft Araki zijn bondage foto’s als een samenwerkingsverband tussen het model en de fotograaf waarbij Araki probeert om dichtbij zijn vrouwelijke modellen te komen d.m.v. fotografie en waarbij het onderlinge contact een belangrijke rol heeft. In Japan heeft Araki een eigen cult status bereikt, waarbij hij door vrouwen gezien wordt als de fotograaf die hun sexualiteit en lust laat zien via zijn foto’s.
 

 


 
Araki kreeg nog meer bekendheid door zijn fotoserie in de krochten van Shinjuku, Kabuki-cho, het ‘Red Light District’ van Tokyo. Zijn foto’s hiervan zijn gedocumenteerd in het boek ‘Lucky Hole’. Ook deze foto’s over dit onbekende deel van Tokyo zorgden destijds voor veel opschudding.