Squarespace of WordPress voor fotografen

Wordt het Squarespace of WordPress? Je kunt als fotograaf je portfolio website maken met Squarespace of een CMS als WordPress. Beide hebben hun ‘pros and cons’ die ik hieronder zal aanstippen zodat je een beetje een idee hebt waar je op moet letten bij de keuze voor een eigen website.

Squarespace is een gesloten systeem waarin je domeinregistratie, hosting en website builder afneemt bij één leverancier, nl. Squarespace. WordPress is een ‘open source’ CMS, hiervoor dien je je domeinregistratie, hosting en installatie zelf te regelen en zal je dus een keuze moeten maken uit de vele aanbieders. Bij WordPress heb ik het over WordPress.org en niet over WordPress.com. De laatste is de ‘managed’ versie van WordPress en laten we hier even buiten beschouwing.
 

1) Installatie en thema’s

Squarespace is eenvoudig op te zetten, ideaal voor non-techies. Je kunt een 14-daagse ‘trial’ aangaan voordat je je vastlegt. Bij Squarespace kun je kiezen uit verschillende thema’s. De thema’s zijn allen weer gecategoriseerd zodat je snel iets kunt vinden. Je kunt later gemakkelijk van thema veranderen zonder dat er dingen breken of niet meer werken. De thema’s zijn vrij eenvoudig en minimalistisch.

 

Squarespace
 
WordPress is tegenwoordig vrij gemakkelijk te installeren via een ‘quick install’ functie die de meeste hosting bedrijven standaard aanbieden. Deze installatie geeft tevens een installatie van twee standaard thema’s. Daarna kun je een portfolio thema aankopen (bijv. via Envato Market) of een gratis portfolio thema gaan zoeken. De keuze is veel groter en de ontwerpen zijn veel diverser. Al met al is de hele ‘setup’ van WordPress een minder eenvoudig proces als bij Squarespace, maar met meer opties als het gaat om het thema.
 
WordPress thema's
 

2) Mogelijkheden na ‘setup’

Squarespace heeft veel ‘features’ zoals galleries, blog of een shop. Dit allemaal zonder de plugins die we van WordPress kennen. WordPress is ‘open source’ en er zijn onnoemelijk veel ‘betaalde’ en gratis plugins te installeren die de functionaliteit van de website uitbouwen.
 

3) Ecommerce

Bij Squarespace heb je de mogelijkheid om je website in een shop te veranderen. Squarespace maakt je dit heel gemakkelijk. Een nadeel is dat vast zit aan de ‘payment gateway’ Stripe, terwijl je bij WordPress kunt kiezen uit verschillende aanbieders (denk aan Mollie, Sisow). Met de plugin WooCommerce kun je in WordPress je website ombouwen tot webshop. Naast deze plugin zijn er zeer veel plugins waarmee je WooCommerce kunt uitbouwen z.g.n. addons. Normaliter heb je zeker 3 a 4 extra (‘betaalde’) addons nodig om een goed functionerende webshop te maken. Denk aan de betaalmogelijkheden, een factuur/pakbon plugin, verzendkosten plugin.
 

4) Kosten

Squarespace heeft een prijskaartje van € 11 – € 36 (exl. BTW), afhankelijk van de opties die je nodig hebt. Als je alle kosten van WordPress (domein, hosting, thema, plugins) bij elkaar optelt dan zal Squarespace meestal goedkoper zijn.
Conclusie: Wil je als fotograaf snel en tegen een redelijk tarief je website online hebben kies dan voor Squarespace. WordPress heeft veel meer mogelijkheden, waarin je eigenlijk alles zelf kunt bepalen, maar daardoor ook een grote leercurve. Wil je toch liever met WordPress aan de gang neem dan een WordPress designer/ontwikkelaar in de arm. Anders kan het wel eens tegenvallen.

Bij WordPress is het verstandig om goed te starten. Indien je begeleiding zoekt of de gehele ontwikkeling wil uitbesteden denk dan aan Echte Meneer.

Voor Squarespace ga direct naar de website.

 

Leave a Reply