Film op medium format

Het leuke van fotografie voor mij is de zoektocht naar kwaliteit en de mogelijkheden van verschillende camera’s. Zo experimenteer ik al een lange tijd met film camera’s en medium format film.

Ooit begonnen met een Mamiya 7 (nog steeds spijt dat ik die verkocht heb). Deze werd later opgevolgd door een Pentax 67 met 105 mm lens (uit Japan gehaald) en een Hasselblad 501. Momenteel nog in het bezit van een Kiev 60 en een Mamiya 6. De resultaten met een medium format (6 x 6) film camera zijn nog steeds beter dan bijv. een full-frame DSLR camera. Je krijgt meer detail, meer kleur en vooral meer dynamic range. De lenzen zijn vaak ook beter dan de meeste lenzen die je voor een DSLR kan kopen.

Daarnaast vind ik het ook fijn dat het hele proces van het maken van een foto een traag proces is. Geen ingewikkelde menu’s en je kunt maar een beperkt aantal frames schieten (12 stuks bij de Mamiya 6, 10 stuks bij de Mamiya 7), dus je geeft automatisch meer aandacht aan compositie en licht. Het maakt je een betere fotograaf. Mijn filmkeuze is Portra (160/400/800) en scannen gebeurt op een Epson V700. Hieronder een aantal verschillende afbeeldingen.

stoeltjeslift

Leave a Reply